این بنا در اوایل سالهای ۱۳۰۰ شمسی به دست معماری روس به نام ویکتور ساخته شده و ساخت آن تا حدود سال ۱۳۱۰ ادامه داشته است. معمار اصلی بنا ویکتور بود اما معزالسلطان (پدربزرگ دکتر حسابی) و فرزندش (پدر دکتر حسابی) که میخواستند حالوهوای ایرانی در منزل حاکم باشد، از حاج غلامحسین تفرشی تقاضا کردند تا در کنار ویکتور کار ساخت و ساز خانه را تمام کنند. بعدها ساختمانهایی مانند کارگاهها و آزمایشگاهها به بنای اصلی اضافه شده که از قرار معلوم خود دکتر حسابی آنها را طراحی کرده است. دکتر حسابی در ۴۰ سال پایان عمرش در این خانه زندگی می کرده است.
خانهموزهی دکتر حسابی بنایی سه طبقه دارد که طبقهی اول آن برای سکونت در نظر گرفته شده، طبقهی دوم آن کتابخانه و فضایی مختص مطالعه و طبقهی سوم آن کارگاه و آزمایشگاه دکتر حسابی قرار گرفته است. خانهی دکتر حسابی از بخشهای مختلفی مانند دفتر کار دکتر، اتاق نشیمن، راهروها، اتاقها، اتاق پذیرایی و اتاق ناهار خوری تشکیل شده است. اینجا موزهای دیدنی دارد از همهی وسایل شخصی دکتر حسابی، شامل لباسها، عینکها، ساعتها و دیگر وسایل و همچنین مدارک و لوحهای تقدیر که از کشورهای مختلف دریافت کرده است. دکتر حسابی به دلیل علاقهاش به پرندگان و نگهداری انواع گونهها، فضایی را در باغ منزلش در میان حیاط طراحی کرده که برای نگهداری از پرندگان است و وجود یک حوض زیبا، شکوه و زیبایی آن را دوچندان کرده است.
یکی از تماشاییترین بخشهای خانه اتاق هفتسین و بنفشه است که نقاشیهای زیبایی از ماتاویف روسی در آن به چشم میخورد. اینجا میتوانید هر کتاب و وسیلهای را که ایشان در طول زندگیاش از آنها استفاده می کرده، مشاهده کنید؛ از مدارک، اسناد، سفرنامهها، مکاتبات و تقدیرنامهها تا تحقیقات، عکسها، دستنوشتهها، کتابها، وسایل کارگاهی و حتی عینکهای او. در کتابخانهی دکتر حسابی حدود ۲۷۳۰۰ جلد کتاب با موضوعات مختلفی از انواع کتابهای دینی، حیوانشناسی، گیاهشناسی، شیمی، بیوفیزیک و علوم مهندسی تا کتب علوم اقتصادی، ستارهشناسی و کتابهای شعر و ادبیات وجود دارد.
خانهموزهی دکتر حسابی اینجاست: خیابان ولیعصر(عج)، نرسیده به میدان تجریش، ایستگاه ولیعصر(عج)، خیابان مقصودبیک، پلاک ۴۷. برای کسب اطلاعات بیشتر با این شمارهها تماس بگیرید: ۲۲۲۰۲۰۰۶ - ۲۲۲۳۱۶۷۶.