خانهای که در سال ۱۲۲۱ خورشیدی در محلهی تاریخی و اعیاننشین عودلاجان تهران و در کوچهی آقاخان، موسوم به خانههای میرزا آقاخان ساخته شده است. پس از فوت میرزاآقاخان در سال ۱۲۴۳، این عمارت حدود ۴۰ سال تحت تملک وراث او قرار گرفت و بعدها حاج سیدابولقاسم امام جمعه آن را خرید و در آن ساکن شد. حاج سیدابوالقاسم امام جمعه پسر ارشد سیدزین الدین امام جمعه و نوهی دختری معیرالممالک (نظام الدوله) بود که پس از فوت پدر، امامت جمعه و تولیت مسجد پدرش را بر عهده گرفت و مدتی بعد با دختر مظفرالدینشاه، شکوهالدوله ازدواج کرد. حاج ابوالقاسم امام جمعه از اواخر حکومت محمدشاه قاجار تا مدتی بعد از مشروطه، عهدهدار منصب امامت جماعت تهران بود.
این خانه تزیینات باشکوهی از جمله آینهکاری، نقاشیهای روی گچ، گچبری، ارسیها و شیشههای رنگی دارد و در مقایسه با عمارت شمسالعمارهی کاخ گلستان، یکی از ارزشمندترین خانههای تاریخی تهران محسوب شود. صندوق احیا و بهرهبرداری آثار تاریخی که مالکیت آین بنا را برعهده دارد، از این بنا بهعنوان «نفیسترین خانهی تهران» نام برده است. این خانه که در فهرست آثار ملی هم ثبت شده، در مجموع حدود ۸۷۹ مترمربع مساحت دارد و طبقهی اول حوضخانه و طبقهی دوم شامل تالار تابستانی و زمستانی است که هر کدام با ارسیهای کشویی از یکدیگر و از محیط بیرون جدا شدهاند. در جلوی عمارت هم ایوانی با دو ستون بلند قرار دارد. خانه دو بخش اندرونی و بیرونی دارد؛ بخش اندرونی آن که برای سکونت افراد خانه و خدمه بوده که سالها پیش تخریب و به مدرسه تبدیل شده است اما بخش بیرونی که محلی برای پذیرایی از مهمانان امام جمعه بوده، همچنان باقی مانده است. خانهی امام جمعه در حال حاضر در اختیار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
خانهی تاریخی امام جمعه اینجاست: خیابان ناصرخسرو، پایینتر از میدان امام خمینی، کوچهی امام جمعه، پلاک ۳۷. برای کسب اطلاعات بیشتر با این شماره تماس بگیرید: ۳۳۵۴۶۷۱۳.