این کتاب تلاش کرده است تا زندگی این حکیم و فیلسوف قرن چهارم هجدی را در آینه ادبیات بررسی و نظر دیگر حکما و شاعران، بهخصوص منتقدان را درباره این شخصیت برجسته جمع آوری کند.
در این کتاب نقد افراد مشهوری همچون ناصر خسرو قبادیانی و ابوحاتم رازی آورده شده است. ناصر خسرو بخشهایی از سخنان رازی را به انتقاد و پاسخگویی به آنها به خوبی ترجمه کرده است. از همین رو کتاب «محمدبن زکریای رازی» ابتدا به سراغ کتاب «زاد المسافر» ناصر خسرو رفته است که در آن بخشهایی از اندیشه و آراء زکریای رازی در آن آمده است.
این کتاب تلاش کرده است تا با مرور نقدهای این دو منتقد جدی زکریای رازی، مباحث منسوب به این حکیم و فیلسوف را مرور کرده و از اطلاعات اشتباهی که درباره او وجود دارد را آشکار کند. همچنین در ادامه کتاب مروری بر رساله «سیرت فلسفی» و «طبّ روحانی» او داشته باشد.
در بخشهایی از این کتاب میخوانیم: «دیگر شاعر و متفکر بزرگى که حدود یک قرن و نیم پس از مرگ رازى به مخالفت و بلکه خصومت سرسختانه با او پرداخته ناصر خسرو قبادیانى است. ناصر خسرو، به گفته خود، مىخواسته است کتابى «اندر رد مذهب محمد زکریا» تألیف کند. مقصود او از مذهب رازى عمدتاً نظریههاى الهیاتى وى و مجموع اندیشههایى بود که رازى همه را در کتابى به نام علم الهى فراهم آورده بود. از این کتاب امروز نشانى در دست نیست، اما ناصر خسرو در زاد المسافر مدعى شده است که کتابهاى رازى را در این باره رونویسى و ترجمه کرده است تا «بنیادهاى مذهب» او را بهتدریج با دلایل عقلى ویران کند. لیکن از این ترجمهها هم فقط بخشهایى مختصر در کتابهاى ناصر خسرو بر جاى ماندهاند.»
کتاب «محمدبن زکریای رازی» در 111 صفحه و در قطع رقعی و جلد شومیز روانه بازار نشر شده است.