کتاب «سفرنامهي ناصر خسرو» شرح سفر طولانی اوست که در سال ۴۳۷ هجری قمری از مرو آغاز کرد و هفت سال ادامه داشت و در نهایت در بلخ پایان یافت. ناصر خسرو در این مسیر، از شهرهای مختلفی گذشت از جمله سرخس، نیشابور، دامغان، سمنان، قزوین، شمیران، شام، بیروت، حیفا، بیت المقدس، مکه، مدینه، قاهره، اسکندریه، بصره و اصفهان.
سفر ناصرخسرو با یک خواب شروع میشود. به او در خواب نهیبی میزنند و او را بهسوی قبله فرا میخوانند. بنابراین او از کار دیوانی خود کنارهگیری میکند و راه سفر را در پیش میگیرد. سفرنامهی ناصر خسرو اطلاعات دقیق و ارزشمندی دربارهی تاریخ، جغرافیا و همینطور آداب و رسوم مناطقی که ناصر خسرو از آنها گذر کرده، دارد. او سعی کرده با بیطرفی و همینطور دقت، جزییات جامعهشناختی، بافت ساختمانها، معیشت مردم و تجارت و اقتصاد مکانهایی را که از آنها گذر کرده ثبت کند.
سفرنامهی ناصر خسرو از اولین سفرنامههایی است که به زبان فارسی نوشته شده و خواندنی بودنش از آن جهت دو چندان است که او در نوشتن این سفرنامه، از پیچیدگیها و تکلف دوری کرده و بیشتر به شرح دیدنیهایی که در سفرش با آن روبهرو شده پرداخته است. ویرایشِ جعفر مدرس صادقی لذت خواندن این متن کهن را کامل کرده.
سفرنامهی ناصر خسرو
ویسنده: ناصر خسرو قبادیانی
ویرایش متن: جعفر مدرس صادقی
۱۳۶ صفحه
نشر مرکز