به گزارش روابط عمومی باغ کتاب تهران، حدود 200 نفر از علاقهمندان نجوم در یک برنامه رایگان رصد، از بام این مجموعه منظومه شمسی را تماشا کردند. در این برنامه که به همت باغ علم نوجوان و گروه آموزشی زانکو برگزار شد، پدیده گذر عطارد از مقابل خورشید و دو سیاره مشتری و زحل رصد شدند. گذر عطارد از مقابل خورشید آخرین بار سه سال پیش رخ داد و 20 آبان ماه نیز برای آخرین بار در قرن حاضر رصد شد.
محمدحسین طالع زاده مدیر آموزشی گروه زانکو درباره فرایند این برنامه گفت: «پدیده گذر عطارد از مقابل خورشید در حقیقت 5 ساعت به طول میانجامد اما ما در این برنامه ساعتهای ابتدایی این پدیده را تماشا کردیم. این پدیده 3 سال قبل هم اتفاق افتاده بود و البته این بار، آخرین بار در این قرن بود که عطارد از مقابل خورشید میگذرد و ما تا سال 1411 دیگر شاهد این اتفاق نخواهیم بود.»
طالع زاده درباره ابزار رصد این پدیده گفت: «در این برنامه با دو تلسکوپ 10 اینچی دابسونی و دوربین دوچشمی و با حضور 200 نفر از علاقهمندان به نجوم، یک ساعت ابتدایی این گذر را رصد کردیم. اما نکته جالب هنگام رصد اجرام آسمانی واکنش مردم است. بسیاری از آنهایی که برای اولین بار در برنامههای رصد شرکت میکنند، تصور میکنند که قرار است اجرام آسمانی را در وضعیتی شبیه عکسهایشان مشاهده کنند، اما در حقیقت کاربرد اولیه تلسکوپها لزوماً بزرگنمایی پدیدهها و اجرام آسمانی نیست. بلکه به کمک تلسکوپ میتوانیم نور بیشتری جمعآوری کنیم و تصویر بهتری را ببینیم. در حقیقت تلسکوپ کمک میکند تا ما اجرام کمنور را بهصورت واضحتری ببینیم.»
این کارشناس نجوم ادامه داد: « در این رصد سه هدف را دنبال کردیم، نخست رؤیت فاصله زمین تا عطارد، درک فاصله عطارد تا خورشید و سرعت مداری حرکت عطارد در مدار خودش. در پدیده گذر عطارد از مقابل خورشید، خورشید را بهصورت یک دایره نارنجی میبینم و عطارد نیز خالی بسیار کوچک است که از مقابل خورشید در حال رد شدن است، نقطهای بسیار کوچک که حتی ممکن است در نگاه اول اصلاً دیده نشود. همین نکته ممکن است برای کسی که اولین بار این پدیده را مشاهده میکند عجیب و دور از انتظار به نظر برسد.»
رصد ستارگان و سیارات منظومهی شمسی و لمس زیباییهای پایانناپذیر آسمان هرماهه تعداد زیادی از علاقهمندان به نجوم را به سمت خود میکشاند و باغ کتاب بهصورت ماهانه برنامه رصد گروهی و رایگان اجرام آسمانی را در برنامه خود دارد.