همنشينی با لسانالغیب در سروستان
مراسم رونمایی از کتاب «حافظ؛ پادشاه عریان شعر» در سروستان باغ کتاب تهران برگزار شد.
ﺳﻪشنبه، 05 شهریور 1398 |
به گزارش روابط عمومی باغ کتاب تهران، مراسم رونمایی از کتاب «حافظ؛ پادشاه عریان شعر» به نویسندگی ابوالفضل رجبی برگزار شد. انتشارات بهمن برنا کتاب «حافظ؛ پادشاه عریان شعر» را در 234 صفحه و به قیمت 35 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است. این برنامه از ساعت 18 در راهرو سروستان باغ کتاب تهران با حضور ابوالفضل رجبی نویسنده کتاب، محمد شاپوری مدیر انتشارات «بهمن برنا» و علاقهمندان به ادبیات و شعر فارسی برگزار شد.
نگاهی متفاوت به حافظ
محمد شاپوری مدیر انتشارات بهمن برنا در آغاز برنامه با اشاره به دلیل انتشار کتابی با مضمون ادبی در انتشاراتی که اصولاً کتابهای علوم انسانی را چاپ میکند گفت: «دیوان حافظ کتابی است که در خانه تمام ایرانیها یافت میشود و این عمومیت و فراگیر بودن ما را به سمت چاپ کتابی با این مضمون سوق داد. در حقیقت حافظ از پوسته انحصاری ادبیات خارج شده است و ورای ادبیات در فرهنگ ایران جایگاه به خصوص خود را دارد و میتوان نگاهی جامعهشناسانه به آن داشت. البته کتاب با چالشهای بسیاری مواجه شد و انتقادات بسیاری را برانگیخت.»
شاپوری درباره چالشهای پیش روی کتاب پس از انتشار آن گفت: «چالشهایی که پس از انتشار کتاب با آن مواجه شدیم به ما بیشازپیش این نکته را یادآور شد که در جامعه نیاز به روحیه نقدپذیری داریم. افراد و رسانههای مختلفی به خاطر جایگاه حافظ و حساسیتهایی که درباره حافظ وجود دارد، به کتاب و محتوای آن بازخورد منفی نشان دادند.»
شاعرانی بهتر از حافظ
ابوالفضل رجبی نویسنده کتاب نیز با اشاره به انتقاداتی که به کتاب شده است گفت: «اگر من نگاه ایجابی درباره حافظ داشتم، شاید چنین نقدهایی به کتاب نمیشد. در این کتاب نقد من متوجه شخصیت حافظ که البته قابلستایش است نیست، بلکه به ابیات او از نظر فنی انتقاداتی داشتهام. در طول تاریخ صفاتی را به حافظ نسبت دادهاند که گویی دیگر شاعران از آن بیبهره بودهاند درحالیکه بسیاری از شاعران در طول زمان صفات و کیش شخصیتی بالاتر او داشتهاند. یکی دیگر از انتقاداتی که به کتاب میشود، مقایسه حافظ در این کتاب با دیگر شاعران است. چرا نباید حافظ را با دیگر شاعران مقایسه کرد؟ گویی شعر فارسی خرابهای رو به انحطاط بود که حافظ آن را ساخت. در این کتاب تلاش کردهام که ثابت کنم که در طول تاریخ به هیچ شاعری به اندازه حافظ بها داده نشده است و همین مسئله باعث شده تا به شاعرانی بهتر و قویتر از حافظ مانند جامی و کمال اصفهانی توجه نشود. اگر دیوان حافظ یکی از کتابهای پرتیراژ کشور است، به این دلیل است که هیچگاه به مردم چیز دیگری عرضه نشده است.»
نویسنده کتاب در پایان جلسه با خواندن ابیاتی از حافظ و مقایسه او با دیگر شاعران، نقدهای خود را به این شاعر مطرح کرد. همچنین به پرسشها و انتقادات حاضران در جلسه پاسخ داد.