شخصیتهایی در طول تاریخ متولد شدهاند که نسلهای پیدرپی را مجذوب منش و راه خود کردهاند؛ انسانهایی به وسعت دلیل آفرینش. فاطمه زهرا سلاماللهعلیها، به عنوان سرور زنان عالم در میان مسلمانان شناخته شده است که محبان آستانش را مشتاق دانستن درباره او و الگوبرداری از مسلک او میکند. علی شریعتی نویسنده کتاب «فاطمه فاطمه است» سعی دارد در این کتاب به معرفی شخصیت حضرت زهرا بپردازد.
شریعتی در بخشهای انتهایی کتاب آورده است: «خواستم از «بوسوئه» تقلید کنم؛ خطیب نامور فرانسه که روزی در مجلسی با حضور لویی، از مریم سخن میگفت. گفت ۱۷۰۰ سال است که همه سخنوران عالم درباره مریم داد سخن دادهاند. ۱۷۰۰ سال است که همه فیلسوفان و متفکران ملتها در شرق و غرب، ارزشهای مریم را بیان کردهاند. ۱۷۰۰ سال است که همه هنرمندان، چهرهنگاران، پیکرهسازان بشر، در نشان دادن سیما و حالات مریم، هنرمندیهای اعجازگر کردهاند. اما مجموعه گفتهها و اندیشهها و کوششها و هنرمندیهای همه در طول این قرنهای بسیار، به اندازه این یک کلمه نتوانستهاند عظمتهای مریم را بازگویند؛ که مریم مادر عیسی است؛ و من خواستم با چنین شیوهای از فاطمه بگویم، باز درماندم. خواستم بگویم فاطمه دختر خدیجه بزرگ است دیدم که فاطمه نیست. خواستم بگویم که فاطمه دختر محمد است دیدم که فاطمه نیست. خواستم بگویم که فاطمه همسر علی است دیدم که فاطمه نیست. خواستم بگویم که فاطمه مادر حسنین است. دیدم که فاطمه نیست. خواستم بگویم که فاطمه مادر زینب است. باز دیدم که فاطمه نیست. نه، اینها همه هست و این همه فاطمه نیست. فاطمه، فاطمه است...»
کتاب «فاطمه فاطمه است» متن پیاده شده و تصحیح شده سخنرانی های علی شریعتی در تیرماه ۱۳۵۰ در حسینیه ارشاد است که تاکنون بارها از سوی نشرهای گوناگون تجدید چاپ شده و مورد استقبال مترجمان دیگر کشورها قرار گرفته است. مخاطب اصلی این کتاب، زنان هستند. کسانی که پرسشهای بنیادین از ماهیت زنبودن و چگونه زیستن در جسم زنانه دارند در دنیایی که روزی زنها را زندهبهگور میکنند و روزی دیگر زنها را به عنوان کالای جنسی نشان میدهند و روزی او را برابر با مردان در تمام عرصهها میدانند و حریم زنانگی را به رسمیت نمیشناسند.
آذرماه ۱۴۰۲، ایام فاطمیه و فرصتی مناسب برای شناخت زنی است که فارغ از قیلوقالهایی که برای زن بودن در عصرهای مختلف تاریخ برپا شده، مسیر رشد خود را به زیبایی و لطافت وجودش به یمن ارتباط با پروردگار طی کرده است و چراغ انسانیت برافراشته شده به دست او همچنان پرفروز است. علی شریعتی در نیم قرن پیش، گامی در راستای معرفی این شخصیت تاریخی برداشت و چنان مستدل او را وصف کرد که همچنان خوانندهها و منتقدان بسیاری را به سوی آن کشیده است و هنوز جزء پرتیراژترین کتابهای این حوزه است.