دریاقلی سورانی مردیست که رکاب زد تا آبادان به دست دشمن نیافتد. شاید بسیاری از ما نام این مرد شجاع را نشنیده باشیم و از رشادتهای ایشان چیزی به گوشمان نخورده باشد. اما او با درایت و اقدام به موقعاش کاری کرد که نامش همیشه در تاریخ این سرزمین جاوید باشد. او ثابت زد که با یک دوچرخه اوراقی و یا حتی با پای پیاده هم میشود یک شهر را نجات داد.
پا در رکاب میهن
دریاقلی سوارانی، متولد روستایی به نام یان چشمه در استان چهار محال بختیاری، مکانیک و اوراقچی همراه با پسر خردسالش (رضا) در 20 کیلومتری شهر آبادان زندگی میکرد. در ابتدای حمله رژیم بعث عراق به ایران، در شبانگاه 9 آبان 1359 متوجه شد که عراقیها میخواهند به آبادان حمله کنند. او فرزند خردسالش را تنها گذاشت و برای اینکه عراقیها متوجه حضورش نشوند، شبانه با دوچرخه بیست کیلومتر رکاب زد تا به نیروهای خودی نفوذ دشمن را خبر بدهد. در مسیر با فریادهای التماسگونهاش مردم را از نفوذ دشمن به شهر آبادان آگاه ساخت. مردم نیز با هر سلاح گرم و سردی که در خانه داشتند برای مقابله با دشمن از خانه ها بیرون زدند.
در بین راه دوچرخه دریاقلی پنچر شده بود و دیگر نمیتوانست حرکت کند. او دوچرخه را هم در بین راه در گوشهای رها کرد و با پای پیاده خود را به مقر سپاه در آبادان رساند و نیروهای سپاه را از نقوذ عراقیها به آبادان مطلع کرد. این کار دریاقلی باعث شد شهر آبادان به دست دشمن نیفتد. دریاقلی سورانی در 29 آبان 1359 و در سن 24 سالگی، در اثر اصابت خمپاره مجروح و پس از اینکه با قطار به تهران اعزام شد در اثر شدت جراحت، به شهادت رسید و اکنون در قطعه 34 بهشت زهرای تهران آرمیده است.
دریاقلی در کتاب و سینما
داستان زندگی و فداکاری دریاقلی سوارانی از سال 1391 در کتاب فارسی کلاس ششم ابتدایی آورده شده است و محمدرضا ترکی شعری در وصف این واقعه سروده است. در سال 1387 فیلم "شب واقعه" به کارگردانی شهرام اسدی بر اساس زندگی دریاقلی سورانی ساخته شد که در آن حمید فرخ نژاد نقش دریاقلی را بازی کرده است. و حالا مجسمه ایشان سوار بر دوچرخهاش تقریبا در مقابل درب ورودی باغ کتاب جا خوش کرده است و بازدید کنندگان را به تحسین بابت رشادتهای خویش واداشته است.