به گزارش روابط عمومی باغ کتاب تهران، نشست «بررسی الگوهای ارزیابی کتاب کودک و نوجوان» و آئین رونمایی از بخش ارزیابی کتاب سامانه «کدومو» روز 18 تیرماه همزمان با روز ملی ادبیات کودک و نوجوان و با حضور کارشناسان و علاقهمندان حوزه ادبیات کودک و نوجوان در فروشگاه کودک و نوجوان باغ کتاب برگزار شد. در این برنامه که به همت «مؤسسه تبیان» برگزار شد، سید علی کاشفی خوانساری نویسنده، شاعر و روزنامهنگار، زهرا توکلی، معصومه توکلی و زهرا محسنی فرد از کارشناسان تیم ارزیابی کتاب «کدومو» به عنوان سخنران حضور داشتند.
ملاک انتخاب شفاف باشد
در ابتدای برنامه سید علی کاشفی خوانساری با تأکید بر این نکته که انتشار فهرست کتابهای مناسب در فضاهای مختلف ما را از داشتن فهرستهای جدید بینیاز نمیکند گفت: « نیازها، مشکلات و فرهنگ خانوادهها و مخاطبان حوزه کتاب بسیار متفاوت است. یک جامعه خوب و یک جامعه توسعه یافته، جامعهایی چند صدایی است که افراد با گرایشات متفاوت بتوانند در کنار هم زندگی و درعین حال به نیازمندیهای مورد نیاز خود ازجمله حوزه کتب متناسب با فرهنگ خود، نیز دسترسی پیدا کنند.»
وی ادامه داد: «انتخابها در حوزه کتاب باید با شفافیت صورت پذیرد، یعنی باید اصول و نحوه انتخاب کتابی به عنوان یک کتاب خوب توسط یک کارشناس مشخص باشد، به عنوان مثال باید مشخص باشد که مبنای انتخاب یک کتاب خوب، چه چیزی بوده است تا خواننده آن کتاب نیز در این خصوص کاملا آگاه شود.»
این نویسنده و روزنامهنگار ادامه داد: «اگر کودکی با خواندن کتابی که توسط ما معرفی شده به انسانی لایق و شایسته تبدیل شود، می توانیم بگوییم موفق شدهایم. مبحث نقد نویسی برای کتب کودک و نوجوان نباید با مبحث مرورنویسی کاربردی کتب کودک و نوجوان، یکی انگاشته شود، این دو، دو تخصص کاملا جدا هستند.»
مسئلهمند شدن «کودکی»
در ادامهی برنامه گروه کارشناسان ارزیابی سرویس کتاب «کدومو» به معرفی خود، تجربهی فعالیت حرفهای خود در حوزهی کتاب. و ضرورت راهاندازی چنین سرویسی پاسخ دادند.
زهرا محسنی فرد درباره رشد چشمگیر چاپ کتاب در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان گفت: «بعد از کتب کمکآموزشی، دومین حوزه با بالاترین تعداد چاپ کتاب حوزهی ادبیات و کتاب کودک و نوجوان است. اگر از منظر جامعهشناختی به آن نگاهی بیندازیم علت آن است که کودکی مسئله امروز جامعه است؛ چیزی که در گذشته به این شکل و معنا نبوده است.»
کارشناس ارزیابی سرویس کتاب «کدومو» ادامه داد: «درواقع قشری از جامعه امروزی ما در خصوص اینکه کودکی کتابخوان تربیت کنند را بخشی از سرمایه اجتماعی خود میدانند. به عبارت دیگر داشتن کودکی کتابخوان نیاز والدین است.»
فهرستی برای شناسایی کتابهای مناسب
سجاد سامانی مدیر پروژه «کدومو» پس از ارائه توضیحاتی اجمالی در خصوص سامانه ارزیابی «کدومو» در حوزههای فیلم و انیمیشن گفت: «در تمام این ارزیابیها علاوه بر رعایت اصول مندرج در شیوهنامه، خانوادهها نیز مشارکت دارند که همهی این موارد ویترین اثری را به همراه دارد که می توان نظر خود والدین به عنوان مشارکتکننده و نظر کارشناسان این حوزه را در کنار هم مشاهده کنیم.»
وی با معرفی سرویس معرفی کتاب «کدومو» ادامه داد: « تمام این ارزیابیها ذیل مجموعهای از شاخصها انجام میشود که این شاخصها در حوزههایی مثل فیلم، انیمیشن و کتاب، متفاوت است تا بتوانیم به یک ارزیابی خوب و جامعی دست پیدا کنیم. ضمن اینکه در پایان هر ارزیابی روی صحبت ما با والدین خواهد بود که بتوانیم آگاهیهای لازم را در خصوص این ارزیابیها در اختیار ایشان قرار دهیم.»
سامانی گفت: «فاز اول سرویس ارزیابی در حوزه کتاب با ارائه فهرست محتواهای سالم مبتنی بر نظر کارشناسان آغاز کردیم. در حال حاضر اطلاعات 474 کتاب آماده دسترسی است تا والدین بتوانند کتابهایی را که طبق نظر اساتید این حوزه مناسب رده سنی کودک و نوجوان ایشان است، انتخاب نمایند.»
مدیر پروژه «کدومو» ادامه داد: «در فاز دوم تعداد کتابها را افزایش میدهیم. همچنین پروفایل هر عنوان کتاب کاملتر، فیلمهای آموزشی و اطلاعات تکمیلی به آن اضافه میشود. لازم است تأکید کنم شاخصهای بخش کتاب با شاخصهای بخش فیلم و انیمیشن متفاوت خواهد بود.»
در پایان مراسم از سرویس ازریابی کتاب «کدومو» رونمایی شد.