🔴علی جوان چطور به یک دانشمند جهانی تبدیل شد؟
.
1️⃣ علی جوان، مخترع لیزر گازی، سال 1305 در تهران به دنیا آمد. خودش گفته است از وقتی یادش میآید به علم و دانش علاقمند بوده. با اینکه پدر و مادرش هیچکدام اهل علم نبودند، از پنج سالگی شیفته عددها و طرحهای هندسی. همین علاقه باعث شد تا ریاضیات و فیزیک برای او چیزی فراتر از اعداد و ارقام باشند. او در گفتگوهایش طوری روح حاضر در فیزیک و ریاضیات را با موسیقی باخ مشترک میدانست که انگار همه فعالیتهای علمیاش، برای او حکم کار هنری را داشتهاند.
.
2️⃣سال 1326 وارد دانشگاه تهران شد اما تنها دو سال بعد، برای خواندن ریاضی و فیزیک به «دانشگاه کلمبیا» در نیویورک رفت و مدرک دکترای فیزیک را در 28 سالگی، از همین دانشگاه گرفت. او پاییز 1338 کارش را در آزمایشگاه بل شروع کرد. آزمایشگاهی که بزرگترین اتفاق علمی زندگی او، در آن رقم خورد.
.
3️⃣ روز 21 آذر سال 1339، روز بزرگی برای علی جوان و همکارانش در آزمایشگاه بل بود. آن روز برف شدیدی باریده بود و همه را به خانههای امنشان کشانده بود اما ترس از کولاک هم باعث نشد علی و همکارانش آن روز تاریخی را در جایی به جز آزمایشگاه بل بگذرانند. روزی که بعد از سه سال، تحقیقات و آزمایشهایشان به ثمر نشست و لیزرگازی هلیم-نئون برای اولین بار روشن شد، آزمایشگاه علی جوان غرق در نور سرخ و سبز لیزر تخلیه گازی شد و نام او به عنوان «مخترع لیزر گازی» در جهان ثبت شد.
.
4️⃣ اما این پایان مسیر علمی جوان نبود. او بعد از ثبت چند اختراع در مسیر اختراع لیزر گازی، جوایز بسیاری در سالهای بعد به دست آورد که مهمترین آنها «مدال جهانی علم آلبرت اینشتین» در سال 1372 بود. سال 1386، نشریه انگلیسی تلگراف او و یک ریاضیدان انگلیسی را در جایگاه دوازدهم نابغهترین انسانهای زنده قرار داد.
.
5️⃣ علی جوان 22 شهریور سال 1395، در سن 89 سالگی، درکنار همسر و دو دخترش و درحالی که داشت به موسیقی باخ گوش میکرد، از دنیا رفت.
.
طرح: محمدرضا دوستمحمدی