به گزارش روابط عمومی باغ کتاب تهران، چهارمین شب تعزیهخوانی در باغ کتاب تهران با حضور مخاطبان این مجموعه علمی و فرهنگی برگزار شد.
مجلس تعزیهخوانی در باغ کتاب همزمان با آغاز ماه محرم در این مجموعه آغاز شده و تاکنون چهار مجلس آن با روایتهایی از «شهادت شاهچراغ (ع)»، «فضل و فتاح»، «شهادت حضرت مسلم (ع)» و «حر ابن یزید ریاحی» با حضور علاقهمندان به این نمایش آئینی برگزار شده است.
«تعزیهخوانی» یا «شبیهخوانی» نوعی نمایش مذهبی است که معمولا مصائبی که بر امام حسین(ع) و یارانش در واقعهی کربلا گذشته است را روایت میکند. این آیین مذهبی سال ۱۳۸۹ در فهرست آثار معنوی ایران در یونسکو ثبت شده است.
مجلس اول؛ زندگانی و شهادت شاهچراغ (ع)
اولین مجلس از اجرای نمایش تعزیه در آمفیتئاتر روباز باغ کتاب با عنوان «مجلس شهادت شاهچراغ (ع)» برگزار شد. در اولین شب اجرای تعزیه، گروه «خیمه» به سرپرستی سید محسن هاشمی گوشههایی از زندگی و نحوه شهادت حضرت احمد بن موسی، شاهچراغ (ع) را به نمایش درآوردند.
به دلیل مضمون غمانگیز زندگی و شهادت شاهچراغ (ع) چندین نسخه تعزیهنامه برای آن نوشته شده است. این تعزیهنامهها روایتگر سفر حضرت احمد ابن موسی (ع) و برادرانش از مدینه به طوس، برای دیدار با برادر خود، حضرت امام رضا(ع) است. سفری که با بسته شدن راه بر روی برادران امام رضا (ع) به دستور حاکم دست نشاندهی مامون، قتلغخان به پایان میرسد. این برادران در نبردی مردانه به شهادت میرسند و شیراز خانهی همیشگی آنها میشود. در اولین شب اجرای تعزیه، گروه «خیمه» به سرپرستی سید محسن هاشمی گوشههایی از زندگی و نحوه شهادت حضرت احمد ابن موسی، شاهچراغ (ع) را به نمایش درآوردند.
مجلس دوم؛ بیعت برای همیشه
مجلس «فضل و فتاح» موضوع دومین شب تعزیهخوانی در باغ کتاب بود. در این اجرا، داستان رویارویی «فتاح» با حضرت علی (ع) و مسلمان شدن او را روایت شد.
فتاح پسر یکی از پادشاهان حبشه بود که برای وصال با دخترعمویش باید سر حضرت علی (ع) را برای عمویش میآورد. اما در نبردی تن به تن از آن حضرت شکست میخورد و با دیدن گذشت و بزرگواری امام (ع) مسلمان میشود.
مجلس سوم؛ شهادت حضرت مسلم (ع)
با عنوان «مجلس شهادت حضرت مسلم (ع)» برگزار شد. در سومین شب اجرای تعزیه، گروه «خیمه» نحوه شهادت مسلم بن عقیل را به نمایش درآوردند.
مسلم بن عقیل بن ابی طالب سفیر امام حسین(ع) در کوفه در واقعه کربلا و از آل ابیطالب بود. مسلم داماد امام علی(ع) بود و از این جهت با اما حسین (ع) نسبت خویشاوندی داشت. او که نماینده امام حسین (ع) در کوفه بود پس از رسیدن نامههای کوفیان به آن حضرت به کوفه رفت تا اوضاع شهر را برای ورود امام حسین (ع) بررسی کند. اما با ورود عبیدالله ابن زیاد به کوفه مسلم دستگیر شد و به شهادت رسید. تعزیه حضرت مسلم شامل بخشهایی از اعزام مسلم به کوفه، ورود مسلم به کوفه، ورود ابن زیاد به کوفه، شهادت هانی، تنهایی و شهادت آن حضرت است.
مجلس چهارم؛ رستگاری توبهکنندگان
چهارمین شب تعزیهخوانی باغ کتاب با عنوان «حر ابن یزید ریاحی» برگزار شد. در این شب روایتی از به شهادت رسیدن حر ابن یزید ریاحی در روز عاشورا به نمایش درآمد.
حر ابن یزید ریاحی از فرماندهان نظامی کوفه بود که پیش از واقعه عاشورا مأموریت داشت با سپاه هزار نفری، مانع حرکت امام حسین(ع) به سوی کوفه و بازگشت او شود. حر در روز عاشورا، به سپاه امام حسین(ع) پیوست و در دفاع از او جنگید و به شهادت رسید. در تعزیهای که از حر ریاحی به نمایش درمیآید چگونگی به شهادت رسیدن حر بن ریاحی و پسرشدر روز عاشورا روایت میشود.
مجلس تعزیهخوانی در باغ کتاب از روز شنبه 8 مرداد ماه، همزمان با آغاز ماه محرم آغاز شده است و تا روز شنبه 15 مرداد ماه هر شب از ساعت 21 تا 22:30 برگزار میشود. تاکنون چهار مجلس آن با حضور علاقهمندان به این نمایش آئینی برگزار شده است.