خرید اینترنتی کتاب و محصولات فرهنگی

اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
 

اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید

باید برگردیم به ۹۵ سال قبل. به سال ۱۳۰۴. به روزگار پس از انقلاب مشروطه که اولین کتابخانه‌ی رسمی ایران با هدف پیگیری فکری و حمایت از نمایندگان مجلس در راستای ایجاد حکومتی جدید تاسیس شد.
یکشنبه، 12 مرداد 1399 | Article Rating

اولین تلاش‌های موثر توسط مرتضی قلی‌خان هدایت (صنیع‌الدوله) که رئیس مجلس وقت بود، شروع شد. او دستور داد تا کتاب‌هایی در زمینه‌ی حقوق خرید و جمع‌آوری شود. در ادامه و تا دوره‌ی سوم مجلس، ۲۰۲ جلد از کتاب‌های خطی و کمیاب «میرزا ابوالحسن جلوه» عارف ناصری و بعدتر بیش از هزار جلد از کتاب‌های اهدایی احتشام‌السلطنه را اضافه کرد. در همین دوره ارباب کیخسرو و همراهانش فضایی محدود در کنار حوض‌خانه‌ی ساختمان قدیمی مجلس، معروف به ساختمان مشروطه ساختند تا خیلی زود به مرکزی معتبر تبدیل شود. تلاش‌های دیگر در سال ۱۳۰۲ نتیجه داد و ساختمانی در ضلع شرقی باغ بهارستان، یعنی عمارت عزیزیه (عزیزالسطانی) خریده و قسمتی از آن برای تاسیس کتابخانه‌ای وسیع‌تر در نظر گرفته شود. عزیزیه عمارتی است در دو طبقه با ایوانی زیبا رو به جنوب و پیرایه‌هایی آمیخته به سبک‌های سنتی و نوین معماری که پیشینه‌ی معماری و تاریخی آن با مجلس پیوند خورده است. همین ساختمانی که تصویرش را در عکس‌ها می‌بینید.
این کتابخانه را باید زاده‌ی انقلاب مشروطیت و مجلس در سال ۱۲۸۵ دانست اما اتفاق اصلی سال ۱۳۰۴ رخ داد. در این سال کتابخانه‌ی مجلس به‌عنوان اولین کتابخانه‌ی دولتی و مدرن ایران به‌طور رسمی افتتاح شد. سال‌ها بعد در بهمن ۱۳۴۱، ساختمانی با کاربری چندمنظوره افتتاح شد که در حال حاضر کتابخانه‌ی مرکزی در آن قرار دارد. گنجینه‌های کمیاب و تاریخی از کتاب‌های چاپی، سربی، سنگی و خطی، نشریه‌های ادواری، سند ملی و بین‌المللی، عکس و نقشه‌های تاریخی، منابع شنیداری و دیداری و ... این مرکز را به یکی از معتبرترین کتابخانه‌های ایران تبدیل کرده است.

تصاویر
  • اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
  • اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
  • اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
  • اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
  • اولین کتابخانه مدرن تهران را بشناسید
ثبت امتیاز
اشتراک گذاری
نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: